DoseVue verhoogt veiligheid tijdens bestraling

Hoe preciezer een tumor bestraald wordt, hoe beter het resultaat en hoe kleiner de neveneffecten op gezond weefsel. De monitoring van straling in kankers en risico-organen is het domein waarin DoseVue opereert. Deze spinoff van het Studiecentrum voor Kernenergie huist sinds kort in bij de Open Manufacturing Campus in Turnhout.

Elk jaar opnieuw krijgen minstens 14 miljoen mensen wereldwijd de diagnose kanker. Bij 60% vormt bestraling een onderdeel van de behandeling. Een bekend probleem bij radiotherapie is dat niet alleen de tumor bestraald wordt, maar ook gezond weefsel. Hoe beter dokters kunnen monitoren waar de stralingsdosissen terecht komen, hoe gerichter ze hun apparatuur kunnen afstellen. Dit draagt bij aan een gepersonaliseerde behandeling en biedt de patiënt de beste garantie op genezing. DoseVue focust zich op behandelingen zoals brachytherapie, waar een hoge dosis in een keer afgeleverd wordt. ‘De technologie van DoseVue laat toe om de stralingsdosis op minstens vier plaatsen tegelijkertijd, en in real-time, te monitoren,’ vertelt CEO Emiliano D’Agostino. ‘We gebruiken hiervoor glasvezel. Een bijkomend voordeel hiervan is dat het ingebouwd kan worden in bestaande katheters. Dat betekent dat extra indringing in het lichaam niet nodig is.’

Bij het ontwikkelen van de apparatuur houdt DoseVue terdege rekening met hun gebruikers, medici uit verschillende landen in EU en de VS, en de patiënten. ‘Bestaande apparatuur om stralingsdosissen in het lichaam te meten is niet altijd even gebruiksvriendelijk,’ legt Emiliano D’Agostino uit. ‘Ervaring leert dat meettoestellen die onhandig (i.e. te invasief voor de patient) zijn en een complex kalibratieproces vergen, nogal eens ingepakt in de kast blijven staan. Onze oplossing stelt gebruiksgemak voorop zodat niemand in het werkveld het zal ervaren als een extra belasting.’

DoseVue bestaat momenteel uit een internationaal gezelschap van vijf mensen. Naast de samenwerking met het SCK is er ook een sterke band met de universiteit van Leuven en met diverse ziekenhuizen, waaronder het Institut Gustave Roussy, het vooraanstaande Europese Kankercentrum in Parijs. Alle zijn ze overtuigd dat deze nieuwe technologie de kwaliteit van de radiotherapie zal verbeteren en zal bijdragen aan de veiligheid en het comfort van de patiënt.

Dat DoseVue landde bij de Open Manufacturing Campus in Turnhout is geen toeval. ‘We kozen bewust voor dit eco-systeem,’ laat Emiliano weten. ‘Andere OMC-partners helpen ons bij het realiseren van onze doelen. Peira bijvoorbeeld is een belangrijke speler in het onderzoek naar kanker en we maken graag gebruik van de technische knowhow bij engineeringbureau Absolem. Bovendien ontdekten we heel recent dat de researchafdeling van Philips een hightech RX-apparaat herbergt waarvan we gebruik kunnen maken. DoseVue kon al aan den lijve ondervinden wat ‘de meest productieve vierkante kilometer in high tech en life sciences’ betekent.’