Europa en provincie Antwerpen investeren meer dan 200.000 euro in hightech labo op OMC

Zie het nieuwsitem op Kanaal Z
Courtesy: Gazet van Antwerpen

De Open Manufacturing Campus heeft er een extra troef bij. Een hightech labo op de site in Turnhout zal startende maakbedrijven uit Vlaanderen en Nederland ondersteunen bij allerhande technologische uitdagingen. Het labo beschikt over geavanceerde meetapparatuur, een gesofisticeerd laserlabo, een goed uitgeruste werkplaats en zeer ervaren experten. Deze realisatie maakt deel uit van het project FOKUS, dat kan rekenen op Europese steun van Interreg Vlaanderen-Nederland én een subsidie van de provincie Antwerpen.

Vlaamse organisaties zoals Agoria, Flanders Make, KULeuven en de Open Manufacturing Campus willen de maakindustrie versterken en vernieuwen zodat onze bedrijven met meer slagkracht de wereldwijde competitie aankunnen. Ook over de grens met Nederland werken organisaties aan datzelfde doel. Ondanks eenzelfde visie was er tot nog toe slechts sprake van een beperkte samenwerking. Daarin brengt Interreg Vlaanderen-Nederland nu verandering met het project FOKUS. FOKUS wil de Fabriek van de toekomst Ontwikkelen uit KennisbUndeling en Samenwerking en doet dat heel concreet door het opzetten van zeven kennislabo’s die hightech maakbedrijven zullen ondersteunen bij hedendaagse technologische uitdagingen.

‘Zo’n labo op onze site in Turnhout is iets wat we al van bij de start van OMC voor ogen hadden,’ vertelt Marc Corthout, OMC Business Development Manager. ‘Het FOKUS-project biedt nu zowel de financiële middelen als het bruggetje naar Nederland. Het is goed nieuws voor bedrijven uit de buurt, want door dit project komen hightech apparatuur en kennis meer binnen hun bereik. Het is ook goed nieuws voor OMC, want met dit labo zetten we onszelf eens temeer op de kaart als een valabele speler in de maakindustrie van Vlaanderen.’
Dé grote uitdaging voor de maakindustrie in Vlaanderen en Nederland ligt in de overgang naar het digitale tijdperk. De markt krijgt te maken met steeds meer vraag naar gepersonaliseerde producten, in kleinere series, aan een hogere kwaliteit en met steeds kortere doorlooptijden. Het project FOKUS wil een slimme connectie van machines maken, waarbij een verkorte programmatietijd, een reductie van de foutenmarge en een verbeterde kwaliteit voorop staan. Voor het hightech labo bij OMC werd al bij het begin van het FOKUS-project een digitale 3D meetmicroscoop aangeschaft die meteen tot mooie resultaten leidde in de lokale samenwerking tussen 2 OMC bedrijven: Eye-Tec en Absolem ProLab.

‘Voor onze farmaklanten doet Eye-Tec opstart en kwalificatie van systemen voor de lektesten van steriele ampullen, vials en spuiten,’ zegt Bram Keymolen, medeoprichter van OMC bedrijf Eye-Tec. ‘Het is heel belangrijk dat die productiesystemen alle lekken correct detecteren zodat een mogelijk niet-steriel geneesmiddel niet bij de patiënt terecht kan komen. Al bij de eerste werklunch op OMC kwamen we er achter dat onze collega’s van Absolem ProLab de lasertechnologie in huis hadden om zeer gecontroleerde lekken te maken. Die hebben wij nodig om de lektestsystemen van onze klanten te testen. Inmiddels worden de lekteststalen door ons wereldwijd verkocht.’

‘Met onze laserproceskennis en -apparatuur die we als Absolem Prolab 2 jaar geleden hebben overgenomen van Philips, kunnen we “gaatjes boren” in glas die een tiende van een mensenhaar doormeter hebben,’ zegt Bruno Dejaeghere, CEO van Absolem. ‘De uitdaging was om in de glazen ampul eerst met een laser een wat breder bijna-gat te maken en in het dunne laagje overblijvend glas het dunst mogelijke gaatje gecontroleerd te maken. Dit gaatje van minder dan een honderdste van een millimeter precies nameten was zowaar een nog een moeilijker opgave. Daar zorgde de nieuwe 3D meetmicroscoop van FOKUS voor de doorbraak.’

Voor gedeputeerde voor Europese Samenwerking Peter Bellens bewijzen projecten als dit dat Europa geen ver-van-mijn-bed-show is maar wel degelijk werkt in ieders buurt, ook in de Kempen: ‘Europa investeert via het FOKUS-project 173.749 euro in de Open Manufacturing Campus. De provincie Antwerpen legt daar nog eens 34.749 euro bovenop. Daarmee onderstrepen we het belang van de maakindustrie voor deze regio. FOKUS brengt hightech- en farmabedrijven uit onze regio dichter bij elkaar. Zo bouwen we een uniek ecosysteem uit wat via Interreg ook buiten onze grenzen zal en mag gezien worden.’