Ergotrics verhuist naar OMC

Ergotrics is een start-up van medische hulpmiddelen voor het kantelen en heffen van patiënten. Het bedrijf werd opgericht door neurochirurg Paul Depauw die elke dag geconfronteerd werd met de moeilijkheden om verdoofde patiënten in de juiste positie op een operatietafel te leggen. Een filmpje waarbij een gekantelde vrachtwagen vlotjes werd opgetild met perslucht, zorgde voor het spreekwoordelijke eureka effect. Vier jaar lang verfijnde hij het principe van een opblaasbare mat en positioneringskussens. Die zorgen enerzijds voor een veilige en ergonomische kanteling van de patiënt en voorkomen anderzijds complicaties en stuwingen tijdens de operatie. Het prototype van Depauw is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig product dat binnenkort het ‘medical device’ CE-keurmerk krijgt en dan helemaal klaar is om de medische wereld te verbazen en te veroveren. Dit zal vanuit de Open Manufacturing Campus in Turnhout gebeuren en dat is niet toevallig, vertelt CEO Inge Bruynooghe.

Een patiënt wordt altijd onder narcose gebracht terwijl hij op zijn rug ligt. Voor sommige operaties moet hij echter op zijn buik liggen. De procedure om een verdoofde patiënt te kantelen vergt veel spierkracht van medisch personeel. Eenmaal gekanteld moeten kussens onder de patiënt aangebracht worden om bepaalde lichaamsdelen vrij te leggen en stuwingen te vermijden. De producten van Ergotrics zijn in de eerste plaats ontwikkeld om deze procedure te vereenvoudigen. Een opblaasbare mat (Inflatable Board of IBO) kantelt de patiënt vanuit rugligging tot 70 à 80°, waarna deze via een licht manueel duwtje op de buik op de operatietafel belandt. Nog voor de kanteling brengt de chirurg opblaasbare kussens (Inflatable Prone Support of IPS) aan op borst en bekken. Na de kanteling worden ook deze opgeblazen, zodat alle lichaamsdelen drukvrij blijven tijdens de operatie.

‘Voor deze toepassing in de operatiekamer brengen we op korte termijn een set van producten uit waar nu al veel belangstelling voor is,’ vertelt CEO Inge Bruynooghe. Ze werd in 2018 door stichter Paul Depauw bij Ergotrics binnengehaald om de productie en de lancering van het prototype uit te werken en Ergotrics te laten groeien tot een volwaardig bedrijf. ‘De kussens die aangebracht worden op de patiënt komen er in verschillende maten en vormen. Het zijn wereldwijd de eerste kussens die aangepast zijn aan de specifieke anatomie en grootte van mannen en vrouwen.’

De volgende toepassing zoekt Ergotrics in de thuiszorg of woonzorgcentra. ‘Als je aan verpleegkundigen vraagt welke activiteit voor hen fysiek het meest belastend is, dan springt het wassen van patiënten er uit,’ gaat Inge Bruynooghe verder. ‘Vooral als patiënten bedlegerig en wat zwaarder zijn. Door het opblazen van de mat kan de patiënt eenvoudig in de gewenste houding gebracht worden. Op dit moment zoeken we samen met verpleegkundigen uit hoe het ideale product moet werken en daarna starten we het ontwikkelproject.’

Ergotrics werkt voor hun belangrijkste componenten samen met twee Vlaamse leveranciers. Het eindproduct wordt samengesteld bij Amival in Turnhout, omdat dit bedrijf over het medische ISO-certificaat beschikt en flexibel hoge kwaliteit kan leveren. Op termijn zal Ergotrics onderzoeken om een eigen productie op te starten bij de Open Manufacturing Campus.

‘Als voormalig plantmanager van Signify Turnhout en als bestuurslid van OMC, weet ik dat OMC beginnende bedrijven heel wat te bieden heeft,’ lacht Bruynooghe. ‘Zo had Ergotrics een labo-omgeving met perslucht nodig om onze producten uit te testen. Signify leende haar kwaliteitslab voor enkele dagen aan ons uit.  Verder werkten we al samen met Absolem, eveneens gehuisvest bij OMC. Al die kennis en kunde bij elkaar op een vierkante kilometer vergemakkelijkt onze opstart. We huren nu twee kantoorruimtes en hopen snel meer vierkante meters nodig te hebben.’

Voor meer informatie, contacteer OMC Business Development Manager Marc Corthout (marc.corthout@openmanufacturingcampus.com / +32 468 14 75 60) of Inge Bruynooghe (inge.bruynooghe@ergotrics.com / +32 484 94 00 37)

www.ergotrics.com