Belgische wereldprimeur bij Ergotrics: luchtkussens in de operatiekamer


Dankzij de kussens ligt de patiënt in de ideale positie bij rugoperaties. Beeld RV

Grote kans dat u bij een rugoperatie in de toekomst opblaasbare kussens op de borst en buik krijgt gekleefd. De opblaasbare operatiesteunen zijn een simpele, maar geniale Belgische wereldprimeur. ‘Een perfecte positionering van de patiënt is ontzettend belangrijk. Bovendien vergemakkelijkt perslucht het omdraaien in buikligging’, zegt de ontwikkelaar, neurochirurg Paul Depauw.

In de bouw en industrie is perslucht al lang onmisbaar. Nu introduceert een Gents neurochirurg het ook in de operatiezaal. “Dagelijks word ik geconfronteerd met de moeilijkheden om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Dat is nochtans erg belangrijk om bloedingen en complicaties te vermijden”, vertelt dokter Paul Depauw (47). “Het vergt tijd en zware hefkracht van verpleegkundigen. Bovendien zijn rugklachten bij personeel in het operatiekwartier een groot probleem.”

Daarom bedacht Depauw met zijn medtechstart-up Ergotrics opblaasbare operatiesteunen. “Waarom gebruiken we geen perslucht en opblaasbare kussens om onze patiënten te kantelen, op te tillen en te positioneren?” De neurochirurg haalde de mosterd onder meer bij de hulpdiensten. “De wegenhulp gebruikt ze om wielen te vervangen, zelfs hele vrachtwagens worden met behulp van persluchtkussens gekanteld.”

SIMPEL MAAR GENIAAL
Op basis van grondige kennis van anatomie, fysiologie en fysica ontwikkelde Depauws team van Ergotrics verschillende steunkussens . “Die worden plat in rugligging op de patiënt ‘geplakt’, en na het omdraaien opgeblazen. Zo komt de patiënt in de meest ideale operatiehouding te liggen.” Simpel, maar geniaal. “Een revolutie in de buikligchirurgie. Ondanks de vele hightechtoepassingen in ons vak – denk aan 3D-kijkoperaties, navigatiegeleide ingrepen en de diepte-elektrodes die we in hersenen plaatsen – is dit een aspect dat nooit werd geïnnoveerd. Zie de kussens gerust als de paperclip van de rugchirurgie.”

Momenteel beschikt Ergotrics over een standaardmodel, maar in de toekomst komen er drie verschillende maten per geslacht, gepersonaliseerd naar het skelet van de patiënt. Ook het omdraaien wist Depauw te vergemakkelijken. “Normaal is telkens een heel team van vier tot vijf leden nodig om een patiënt onder narcose op de buik te draaien – een ergonomisch soms zware taak, met veel lagerugklachten tot gevolg. Met onze opblaasbare kantelplank ligt een patiënt tot 150 kilo zwaar zo in zij- en vervolgens rugligging.”

De nieuwigheden worden nu nog volop getest, onder meer in het UZ Leuven. Maar Depauw hoopt zijn gepatenteerde producten spoedig in operatiezalen over de hele wereld te zien. “Volgens Duitse cijfers belandt jaarlijks 1 op de 250 mensen in buikligging op een operatietafel, een enorm aantal.” Ook in de thuiszorg ziet de dokter mogelijkheden. “Om bedlegerigen veel handiger in zijligging te leggen, en zo makkelijker te kunnen verzorgen, bijvoorbeeld.”