Medtech start-up Ergotrics wint publieksprijs “Beste Tech-idee 2019”

Vandaag kreeg neurochirurg Paul Depauw de “Beste Tech-idee 2019” award voor zijn uitvinding om met perslucht patiënten te kantelen en te positioneren voor een operatie in buikligging. Deze methode is ontworpen om deze procedures sneller, makkelijker, ergonomischer, hygiënischer én veiliger te maken. De uitvinding werd in juni op de markt gebracht door Ergotrics en ondertussen werden meer dan 50 patiënten op deze luchtkussens geopereerd.

Elk jaar gaat Nederland op zoek naar het best tech-idee. De redactie van het wetenschapsmagazine KIJK selecteerde in september de Ergotrics innovatie samen met twintig andere ideeën. Iedereen kon deze beoordelen en Ergotrics werd overtuigend de publieksfavoriet met 655 van de 3500 stemmen. Ook de deskundige vakjury gaf de op één na hoogste score omwille van de eenvoud van de uitvinding met een zeer hoge meerwaarde voor de gebruiker.

“Een heel mooie erkenning,” vindt Dr. Paul Depauw, neurochirurg en bezieler van Ergotrics. “Een operatieteam wordt elke dag geconfronteerd met de moeilijkheden om patiënten goed te positioneren voor een rugoperatie. Dat is nochtans van groot belang om bloedingen en complicaties te vermijden. Het vergt tijd en zware hefkracht van verpleegkundigen. Bovendien zijn rugklachten van het personeel in het operatiekwartier hoger dan gemiddeld.” Daarom bedacht hij de oplossing om met perslucht en opblaasbare kussens patiënten te kantelen en op te tillen. Een idee dat Europees gepatenteerd werd en vandaag bekroond met de publieksprijs “Beste Tech-idee 2019.”

De medewerkers van Ergotrics en een delegatie van de verpleegkundigen van het operatiekwartier van het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis waren aanwezig op de uitreiking. “Een uitvinding is altijd teamwerk,” legt Paul Depauw uit. “Mijn collega’s gaven feedback over het idee en testten het concept uit met proefpersonen. Het Ergotrics team zorgde voor de kwaliteitscertificatie en maakte het prototype produceerbaar.” Inge Bruynooghe, CEO van Ergotrics, is blij met deze prijs: “Wij innoveren met perslucht om de werkomstandigheden en -efficiëntie van gezondheidswerkers te verbeteren. Het feit dat we de meeste publieksstemmen kregen, toont dat we een simpele oplossing hebben voor een erkend probleem van ergonomie in de operatiekamer.” Ondertussen zijn er meer dan 50 patiënten geopereerd in 4 verschillende Europese landen en de zesde medewerker startte onlangs bij Ergotrics.