Absolem komt nu ook in Turnhout bedrijven inspireren

TURNHOUT – Absolem, een Mechels ingenieursbedrijf, heeft nu ook een vestiging in Turnhout. Als een van de bewoners van de Open Manufacturing Campus (OMC) wil Absolem andere bedrijven in de regio inspireren over haar duurzaamheidsbeleid.

Absolem is een ingenieursbedrijf dat via projectsourcing, consulting of projectuitvoering, proces-, product- en machinebouwontwikkeling een boost geeft, gesteund door een hoogtechnologisch engineering center en unieke laserexpertise. Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht in Mechelen.

Sustatool

De workshop van Absolem kadert binnen het duurzaamheidstraject dat Blenders organiseert, gestoeld op de Sustatool methodiek. Tientallen Kempense profit én social-profit bedrijven leren momenteel hoe ze het Sustatool-platform kunnen inzetten om zowel een overzicht te krijgen van hun duurzaamheidsinspanningen als om geïnspireerd te worden op 15 duurzaamheidsthema’s. De Sustatool werd ontwikkeld door professor Hans Verboven (UAntwerpen) met de steun van de Vlaamse overheid en is gebaseerd op academisch onderzoek en goede praktijkervaringen.

Duurzaamheid in DNA

De motivatie van Absolem om zich te engageren in een dergelijk traject is tweeledig: Absolem toont andere bedrijven graag welke inspanningen ze zelf al heeft gedaan en hoe het anders kan, maar laat zich tegelijk ook graag inspireren om duurzaamheid nog verder in te bedden in het DNA van de onderneming.

De site van Absolem in Turnhout is duurzaam ingekleed. De meubels zijn afkomstig uit kringloopwikels en het schrijnwerk werd opgeleverd door ResourceLab, een lokaal sociale economiebedrijf dat kansen geeft aan nieuwkomers en vluchtelingen.

Zaadjes planten

“Duurzaam ondernemen of Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor ons meer dan het steunen van goede doelen en het stimuleren van milieubewustzijn. We willen een vlindereffect teweegbrengen. We willen mee zaadjes planten voor een veranderende wereld. Andere bedrijven en mensen inspireren en het verschil maken, op onze manier”, aldus Ank De Wilde, CEO en oprichter van Absolem.

“We schenken veel aandacht aan een duurzaam productieproces, maar ook de bedrijfscultuur en het welzijn van onze medewerkers is zeer belangrijk. We hebben een vlakke organisatiecultuur en stimuleren intrapreneurship, daarvoor werken we met zelfsturende patronen van sociocratie 3.0. We geloven sterk in een mensgerichte organisatie, verbinding creëren, werken in vriijheid met verantwoordelijkheid en in vertrouwen. We bouwen carrières uit op basis van de KernTalenten van onze medewerkers. Dat heeft als effect dat zowel de organisatie als de medewerker continue verbetert en dat mensen tegelijkertijd echt werken vanuit de de zaken waar ze energie uit krijgen”, legt Ank De Wilde uit.