Turnhouts bedrijf realiseert coöperatief warmtenet

2 maart 2021 – KelvinSolutions uit Turnhout is een snel groeiende ontwikkelaar van duurzame warmteprojecten. Met de restwarmte van industriële processen van de Afga-Gevaertfabriek kan het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd binnenkort verwarming en warm water binnenbrengen bij verschillende bedrijven en iets meer dan 300 woningen.

Verwarming en sanitair warm water dankzij de restwarmte van industriële processen? In Mortsel en Edegem gebeurt het. Minister van Energie Zuhal Demir draaide er de kraan van het coöperatieve warmtenet Warmte Verzilverd open. De restwarmte van de Agfa-Gevaertfabriek verwarmt nu de eerste industriële gebruiker.

Het project wordt gerealiseerd onder impuls van KelvinSolutions uit Turnhout. De samenwerking met burgerenergiecoöperaties ZuidtrAnt-W en Ecopower resulteerde in de oprichting van Warmte Verzilverd in het najaar van 2019. Begin juli 2020 legde provinciegouverneur Cathy Berx de eerste leiding, daarna volgde er een heus huzarenstukje: op de site van Agfa-Gevaert werd de distributiecentrale gebouwd, het hart van het warmtenet. Er kwam ook een 3,5 km aan leidingen. Na een geslaagde druktest van het warmtenet werd amper een half jaar na de eerste buislegging de eerste warmte geleverd.

“De snelheid waarmee we dit project realiseerden, ondanks de beperkingen door COVID-19, danken we vooral aan de vlotte samenwerking binnen het projectteam, en de goede verstandhouding met externe partners, aannemers en openbare besturen. We zijn bovendien lokaal sterk verankerd. Ook de buurt wordt nauw betrokken: we organiseren informatiemomenten, herstellen en optimaliseren het openbaar domein in nauwe samenwerking met de gemeentebesturen en in dialoog met de buurtbewoners. En iedereen kan mee investeren in het warmtenet”, aldus Hartwin Leen, bestuurder van KelvinSolutions.

Kelvin Solutions zorgde voor een technische installatie van zeer hoge kwaliteit en betrouwbaarheid dankzij de consequente keuze voor hoge industriële standaarden, doorgedreven automatisatie en slimme oplossingen, bijvoorbeeld een hogere isolatieklasse dan wat typisch gangbaar is. Ook de uitbating wordt volledig in eigen beheer opgenomen.

Het bedrijf vierde in januari 2021 zijn vijfjarig bestaan.