Minister-president Jambon en burgemeester Van Miert bezoeken Open Manufacturing Campus

2 april 2021 – Vlaams minister-president Jan Jambon en burgemeester Van Miert maakten gebruik van de paaspauze om een bezoek te brengen aan de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Ze gingen in gesprek met het OMC Management en vertegenwoordigers van  WaterstofNet, Luxexcel, Classified en Cartamundi. De Minister-president beloofde snel nog eens langs te komen in het gezelschap van meer ministers om ook de andere bedrijven te bezoeken.

Jan Jambon was de derde Vlaamse minister die de OMC op de voormalige Philipssite in Turnhout met een bezoek vereerde. Zijn voorganger Kris Peeters (CD&V) deed dat in 2014, toen het project nog in de startblokken stond. In 2015 passeerde Philippe Muyters (N-VA) er.

Het initiatief voor het reconversieproject OMC werd genomen in 2012. Het was een initiatief van Philips Lighting en Thomas More met de steun van de Strategische Projectenorganisatie Kempen, dat nu Blenders heet. Deze partners wilden 10.000 vierkante meter leegstaande productieruimtes ombouwen tot een open innovatiecampus voor productiebedrijven. De IOK stond in voor de renovatie van de gebouwen en kreeg daarvoor Europese en Vlaamse overheidssteun.

Explosieve groei

De start van OMC was aarzelend, maar kende de jongste jaren een explosieve groei. In die mate zelfs dat de ruimtes allemaal zijn ingenomen en OMC rekent op uitbreiding. Naar verluidt was de minister-president erg onder de indruk van deze groei. “OMC is er perfect in geslaagd om het probleem van de forse afbouw van de Philipsfabriek om te buigen tot een succesvolle en toekomstgerichte campusontwikkeling. Daar mogen we als Vlaamse overheid erg blij mee zijn”, zei Jambon.

Burgemeester Paul Van Miert, die Jan Jambon ontving, beloofde alles te doen om de noodzakelijke OMC-uitbreiding snel mogelijk te maken. Dat stemt OMC-voorzitter Bart Wuyts erg hoopvol. “Er is duidelijk meer interesse van groeibedrijven in deze locatie”, zegt hij. “We hopen andere innovatieve bedrijven zo snel mogelijk te kunnen huisvesten.”