Ergotrics en Voxdale winnen belangrijke designprijs

De bedrijven Voxdale uit Wijnegem en Ergotrics uit Turnhout vallen in de prijzen. Hun nieuwste product, het medisch hulpmiddel Morphemat, wint de Business Innovation Henry van de Velde Award.

De Morphemat is een ergonomische, opblaasbare mat die zorgverleners op Intensieve Zorgen helpt om patiënten moeiteloos in wisselhouding te kantelen. De Morphemat vervangt de mankracht van twee tot vier verpleegkundigen.

Opblaasbare medische kussens

De Morphemat is het nieuwste product dat het Turnhoutse medtechbedrijf Ergotrics op de markt brengt. Net als voor de andere ‘inflatables’ die voor medische doeleinden worden ingezet, werkt Ergotrics samen met Voxdale, een design- en ingenieursbureau uit Wijnegem, dat de producten ontwikkelt. De Morphemat wordt daarna gefabriceerd door Coatex, een onderdeel van Sioen Industries.

Ergotrics is in 2014 opgericht door neurochirurg Paul Depauw en is gevestigd in de Open Manufacturing Campus in Turnhout. Inge Bruynooghe leidt het bedrijf, dat sinds 2019 de opblaasbare positioneringskussens vermarkt. Het bedrijf heeft zes personeelsleden.

Met dank aan corona

De ontwikkeling van de Morphemat heeft een sterke link met de coronacrisis. “We hebben de mat ontwikkeld naar een idee van een verpleegkundige uit een Antwerps ziekenhuis”, vertelt Inge Bruynooghe. “Hij vroeg of we een een kussen konden maken dat een patiënt langs twee kanten kan oplichten. De Morphemat is speciaal ontwikkeld voor gebruik in de intensive care, en wordt gebruikt bij de helft van alle patiënten op deze afdeling.”

De Morphemat wordt al gebruikt in Belgische ziekenhuizen. Ergotrics gaat ze vanaf maart ook verdelen in de vijftien landen waarin het bedrijf al actief is.