M-Food Ingredients verwerkt meelwormen, krekels en sprinkhanen: “De toekomst van voedsel”

TURNHOUT – De Open Manufacturing Campus op de voormalige Philipssite is een nieuwe onderneming rijker. M-Food Ingredients verwerkt meelwormen, krekels en sprinkhanen tot de basis voor onder meer vleesvervangers, pasta en soepen.

Ze sissen en pruttelen op de bakplaat als een doorsnee chipolata, ze hebben de look en de geur van een doorsnee chipolata, zelfs de textuur en de smaak lijken op die van een doorsnee chipolata. En toch hebben we net geproefd van een chipolata die deels gemaakt is van insectenpoeder. Ze zijn gemaakt voor M-Food Ingredients, een bedrijf dat in december opgericht werd door Ben Mijten, CEO van dierenvoederproducent Mijten in Bekkevoort, zijn werknemer Dave van der Pasch en Dennis Smulders, voedingsdeskundige bij vleesleverancier Sopraco.

Ontbrekende schakel

“Er heerst wereldwijd een dreigend tekort aan eiwitten (groei- en bouwstoffen die verhoudingsgewijs het vaakst voorkomen in vlees, red.)”, klinkt het bij hen. “Ons voedingssysteem moet veranderen. Insecten maken deel uit van de toekomst, daar zijn we van overtuigd. Dit zijn volwaardige vleesvervangers. Je moet er maar weinig aan toevoegen om tot een goed product te komen.”

Alsmaar meer insectenkwekers steken voorzichtig de kop boven de grond. Ook de toepassingen in de voedingsindustrie worden vliegensvlug duidelijker. “Met M-Food zorgen we voor de ontbrekende schakel tussen kwekers en voedselproducenten. Insecten zijn voedzaam, lekker en een uitstekend alternatief voor proteïnen, ideaal voor flexitariërs die minder vlees willen eten.”

Tonnen

M-Food belandde op de Open Manufacturing Campus dankzij het vertrek van Millibeter, dat vliegen gebruikte om afval om te zetten in grondstoffen voor dierenvoeders. “De ligging hier is ideaal”, vinden Ben, Dave en Dennis. “Je vindt heel wat kwekers in het zuiden van Nederland en in de Kempen. We proberen onze insecten zoveel mogelijk regionaal aan te kopen.”

Momenteel tast M-Food nog de markt af. “Er is stevige interesse dankzij de brede inzetbaarheid. Met dit bedrijf willen we een aanzet geven om de insectenkweek volwassen te maken. Heel wat kwekers zijn gestopt bij gebrek aan afzetmogelijkheden. Vandaag produceren we kilo’s maar we mikken op tonnen.”

www.m-foodingredients.com