Olpas ontwerpt en bouwt sensoren voor het meten van onzuiverheden in vloeistoffen.

Olpas, een spin-off van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol, verhuist naar Turnhout.

Kristof Gladinez uit Beerse en Jo Wouters uit Herentals zijn de oprichters van Olpas. Dr. ir. Kristof Gladinez ontwikkelde als onderzoeker bij SCK-CEN sensoren die onzuiverheden meten in vloeistoffen.

Meer toepassingen

“Die technologie was oorspronkelijk bedoeld voor koelvloeistof in nucleaire installaties, maar blijkt ook bijzonder geschikt om snel en accuraat concentraties in andere vloeistoffen te meten”, zegt Jo Wouters.

Snelle metingen

Omdat SCK-CEN zich enkel op het nucleaire richt, lag het voor de hand dat Olpas elders verder zou ontwikkelen. “Dankzij onze sensoren kan men sneller en preciezer meten welke concentratie vaste stoffen in afvalwater of slib aanwezig is”, legt Kristof Gladinez uit. “Wachten op laboresultaten is niet meer nodig. De meting gebeurt direct, waardoor elke verandering meteen kan worden bijgestuurd.”

Omdat waterzuivering veel energie verbruikt, heeft een snelle bijsturing een grote milieu-impact. “De sensoren van Olpas maken het proces efficiënter”, zegt Jo Wouters.

Open Manufacturing Campus

Olpas verhuist naar Turnhout. Jo Wouters legt uit waarom de keuze viel op de Open Manufacturing Campus. “Eigenlijk is dat een evidente keuze. Voor het bouwen van onze sensoren is onze regio een uitstekende uitvalsbasis. In het OMC komen we in een omgeving terecht die innovatieve makers maximaal ondersteunt.”

“Op dit ogenblik bouwen we prototypes, maar het is de bedoeling dat we in de toekomst gaan samenwerken met de andere bedrijven die in OMC zijn gevestigd. Hier zitten veel ingenieurs en maakbedrijven onder één dak.”

Grote ambities

Marc Corthout, coördinator van OMC, is blij met de nieuwe huurders. “Olpas past binnen het ecosysteem van OMC. Het is een lokaal maakbedrijf met grote ambities. Dat groeiverhaal willen we graag ondersteunen.” Corthout verwijst daarvoor ook naar de nieuwbouw die OMC op de campus in Turnhout plant.