OMC viert tiende verjaardag met innovatiesymposium voor de maakindustrie

TURNHOUT – De Open Manufacturing Campus, kortweg OMC, vierde dinsdag de tiende verjaardag met een netwerkevent ‘Innovate – naar een duurzame maakindustrie in Vlaanderen’ in aanwezigheid van Vlaams minister van Economie en Innovatie Jo Brouns. Ook het boek Innovate Antwerp Volume 2 werd er voorgesteld.

De vzw Open Manufacturing Campus bestaat tien jaar en is gevestigd op de vroegere Philipssite in Turnhout, waar het een ecosysteem rond innovatie en productie uitbouwt.

Vandaag zijn er twintig bedrijven gevestigd, die samen werk bieden aan een kleine vierhonderd mensen.

Deze start- en scale-ups zijn actief in 3D-printing, medische technologie, energieopslag en energiemanagement, product- en procesontwikkeling, engineering en machinebouw.

Samen innoveren om te produceren is de slogan van OMC. Minister Jo Brouns deelt die visie: “We moeten resoluut de kaart trekken van duurzame en circulaire innovatie, ook in de maakindustrie. Dit is goed voor het milieu, de economische groei in de sector en de welvaart in Vlaanderen. Dat kunnen we enkel door de sterke samenwerking tussen onderzoekers, bedrijven en het beleid. Het OMC is daar al tien jaar een mooi voorbeeld van.”

“Kunnen samenwerken met omringende bedrijven die dezelfde taal spreken, heeft ons geholpen om verder te groeien”, getuigt Jos De Groote van Sadechaf, dat in 2018 naar OMC trok. OMC business developer Jan Michiels vult aan: “We geven niet alleen technische, technologische en bedrijfsmatige adviezen aan geïnteresseerde bedrijven, maar nemen ook deel aan EU-projecten om de maakbedrijven te ondersteunen in hun groei.”

Op dit ogenblik is er nog maar weinig productieruimte beschikbaar in het OMC. “Daarom plannen we samen met Jeni, dat ondertussen eigenaar werd van deze industriële site, de bouw van een nieuw complex”, kondigt directeur Marc Corthout aan.